Træhus eller fuldmuret hus - hvad er bedst?

Sådan fungerer vores service

Indtast opgaven

Indtast din opgave i beregneren

Pris pr. mail

Du får din vejledende pris på et typehus pr. mail med det samme

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit byggeprojekt

Beregn prisen her

Når man skal vælge det perfekte typehus, så har man typisk valget mellem et træhus og et fuldmuret hus (et murstenshus). Men hvad er egentligt bedst?

Svaret er ikke det samme for alle - det kommer alt sammen an på, hvad du lægger vægt på. Skal det være den billigste løsning? Eller skal det være den sikreste? Hvad er bedst, når det kommer til indeklima og varmeforbrug?

Her kan du læse mere om fordelene og ulemperne ved træhuse og murstenhuse og se, hvilken af de to vinder på de vigtigste punkter.

Hvorfor træhuse?

Træhuse er hurtige at bygge og materialerne kan fås billigt - derfor er træhuse også den billigste løsning, når man vil have et typehus.

Træhuse fås i mange forskellige udformninger og stilarter. Du har altså mere at vælge imellem end bare træhuse i svensk stil. Træhuse kan være romantiske, stilrene, futuristiske og klassiske.

Træhuset er mere fleksibelt og nemt at gå til - konstruktionerne er typisk nemmere at ændre senere hen (eks. hvis man vil have en tilbygning), og en gør-det-selv-person kan sagten stå for mange af reparationerne og vedligeholdelsen selv.

Hvorfor fuldmurede huse?

Murede huse har gode klimaskærme - måske de bedste på markedet! Det er den primære grund til at man vælger et fuldmuret hus.

Indtrængningen af fugt, vind og vejr, eks. slagregn, standses allerede i formuren. Varmen bliver desuden inde og kulden ude længere i koldt vejr.

Og om sommeren byder murstenshuse på et køligere indeklima, hvilket de fleste ser som en fordel på de hedeste sommerdage.

Derudover kan mursten også ånde - det vil sige, at de kan optage og afgive fugten i rummet. Dette giver et godt, sundt indeklima. Dampen eller den fugtige luft kan med andre ord slippe ud af rummet, og det nedsætter risikoen for at der udvikles råd og svamp indenfor.

Nogle siger også, at murstenshuse er nemmere at sælge igen, fordi de forbindes med godt, dansk håndværk, høj kvalitet og tryghed for køberen.

De vigtigste punkter:

  • Billig pris: Her vinder træhuset. Et træhus er hurtigere at konstruere og består typisk af billigere materialer, og derfor er det også billigere end et fuldmuret hus.
  • Lavt varmetab: Her vinder murstenshuset. Murstenene er simpelthen bare bedre til at holde på varmen. Det er muligt at lave højisolerede træhuse, men på et generelt plan isolerer mursten bedre end træ.
  • Godt indeklima: Her vinder murstenshuset igen. Man kan sagtens få et godt indeklima i et træhus, men der er risiko for, at der går råd og svamp i trækonstruktioner, hvis de ikke vedligeholdes tilstrækkeligt.
  • Nem vedligeholdelse: Murstenshuset er uden tvivl nemmere at vedligeholde. Faktisk behøver man kun gøre meget lidt. Træhuse bør males eller lakeres forholdsvist ofte.
  • Nemt at reparere og bygge om: Det er nemmere at reparere et træhus selv (eks. slibning og pudsning) - bliver fugerne i en murstenshus angrebet af fugt, så skal der en murer til at reparere dem. Det kan desuden være svært at finde den rette type mursten med den rette farve, hvis man beslutter sig for eks. at sløjfe en dør eller et vindue.
  • Beskatning: Ejendomsværdiskatten er højere på et murstenshus, og du vil derfor sidde dyrere i et murstenshus.
  • Skadedyr: Både murstensmure og trævægge er sårbare over for skadedyr. Murstensmure kan angribes af murbier, og trævægge kan angribes af alle skadedyr, der kan lide træ, eks. borebiller, termitter o.l.
  • Sikkerhed: Et murstenshus er mere brandsikkert.
  • Forsikring: En husforsikring er dyrere på et træhus p.g.a. muligheden for råd og svamp og den ringere brandsikkerhed.

Det handler også om din personlige smag

Det hele handler ikke kun om de praktiske aspekter - det er også vigtigt, at dit nye hus passer til dig og din smag.

Er du til minimalisme og rene linier, nytter det ikke noget at investere i et træhus i svensk stil - heller ikke selvom det er billigere. Din investering er nemlig ikke kun pengemæssig, den er også følelsesmæssig.

Dit nye hus skal være en vigtig del af dit liv mange år ud i fremtiden - det er derfor ikke uvæsentligt at lade din smag være en stor faktor i valget af typehus.

typehuse.prisberegning.dk